Jídelní lístek

Pondělí 6.5.2024
Polévka
Zeleninová s kapáním (A: 01,07,09)
Oběd 1
Čočka na kyselo,vejce,chléb, ovoce (A: 01,03)
Oběd 2
Horňácké brambory, kyselý okurek, ovoce(brambory,zelí kysané,slanina,uz.maso,smetana,sýr) (A: 01,07)

Úterý 7.5.2024
Polévka
Hrstková (A: 01,09)
Oběd 1
Kuřecí maso na žampionech, dušená rýže (A: 01,07)
Oběd 2
Medová kotleta, vařené brambory (A: 01)

Středa 8.5.2024
STÁTNÍ SVÁTEK – NEVAŘÍ SE

Čtvrtek 9.5.2024
Polévka
Rajská s těstovinou (A: 01,09)
Oběd 1
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (A: 01,03,07)
Oběd 2
Vepřový perkelt, halušky (A: 01,09)

Pátek 10.5.2024
Polévka
Selská polévka (A: 01,09)
Oběd 1
Poděbradské maso, těstovina (A: 01,09)
Oběd 2
Bulgur se zeleninou a marinovaným tofu (A: 01,06,09)

Pondělí 13.5.2024
Polévka
Květáková s bramborem (A: 01,09)
Oběd 1
Rybí filé s bylinkami, vařené brambory, ovoce (A: 04,07)

Úterý 14.5.2024
Polévka
Cibulová s krutony (A: 01,09)
Oběd 1
Vepřový flamendr, vařené brambory (A: 01)
Oběd 2
Indické Butter chicken, dušená rýže (kurkuma,zázvor,jogurt,kuřecí maso,rajčata,koriandr) (A: 01,07)

Středa 15.5.2024
Polévka
Muligatawny (A: 01,09)
Oběd 1
Kynutý táč se švestkami/meruňkami (A: 01,03,07)
Oběd 2
Vepřové maso v mrkvi, vařené brambory (A: 01)

Čtvrtek 16.5.2024
Polévka
Uzená polévka s kroupami (A: 01,09)
Oběd 1
Maso po Zbojnicku, dušená rýže (slanina,cibule,žampiony) (A: 01)
Oběd 2
Tarhoňa s pečenou zeleninou a sýrem (A: 01,07,09)

Pátek 17.5.2024
Polévka
Vývar s těstovinovou rýží a hráškem (A: 01,09)
Oběd 1
Smažený vepřový řízek, bramborová kaše (A: 01,03,07)
Oběd 2
Těstovinový salát s tuňákem, zeleninou a dresingem (A: 01,04,07)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.