Jídelní lístek

JARNÍ PRÁZDNINY – NEVAŘÍME

Pondělí 18. 2. 2019
Polévka
Dýňová polévka (A: 07)
Oběd 1
Rybí filé zapečené se sýrem, Brambory (A: 04,07)
Oběd 2
Vepřové maso v mrkvi, Brambory (A: 09)
Nápoj
Čaj s citrónem, Mléko ochucené (A: 07)

Úterý 19. 2. 2019
Polévka
Polévka zeleninová s těstovinou (A: 01,01d,03,07,09,51,54)
Oběd 1
Vepřové maso po cikánsku, Rýže dušená (A: 03,06)
Oběd 2
Těstovinový salát s tuňákem a cizrnou (A: 01,03,04,07,09)
Nápoj
Čaj, Mléko ochucené (A: 07)

Středa 20. 2. 2019
Polévka
Polévka vývar s játrovým kapáním (A: 01,01a,03,09,51)
Oběd 1
Domácí buchty plněné povidly (A: 01,01a,03,07,51)
Oběd 2
Kotleta pečená na medu, Brambory (A: 07)
Nápoj
Čaj, Mléko ochucené (A: 07)

Čtvrtek 21. 2. 2019
Polévka
Polévka vločková (A: 01,01d,07,09,54)
Oběd 1
Špagety se špenátem a kuřecím masem (A: 01,03,07,51)
Oběd 2
Drůbeží játra na cibulce, Rýže dušená
Nápoj
Mošt, Mléko (A: 07)

Pátek 22. 2. 2019
Polévka
Polévka čočková s rajčatovým protlakem (A: 01,07,09,51)
Oběd 1
Vepřová kýta hamburská, Kynutý knedlík (A: 01,01a,03,06,07,09,10,51)
Oběd 2
Kuskusový nákyp s ovocem (A: 01,07,51)
Nápoj
Čaj se sirupem, Mléko s medem (A: 07)

Pondělí 25. 2. 2019
Polévka
Polévka zimní zeleninová s ovesnými vločkami (A: 01,01d,09,54)
Oběd 1
Rybí filé na másle s kukuřicí, brambory (A: 01,04,07,51)
Oběd 2
Lasagne (A: 01,07,12,51)
Nápoj
Čaj, Mléko ochucené (A: 07)

Úterý 26. 2. 2019
Polévka
Polévka vývar s nudlemi (A: 01,03,09)
Oběd 1
Vepřové maso na pórku, Rýže dušená
Oběd 2
Bulgur s kuř. masem, zeleninou a sýrem (A: 01,01g,07,51)
Nápoj
Čaj, Mléko ochucené (A: 07)

Středa 27. 2. 2019
Polévka
Masová polévka (A: 01,01e,09,51,55)
Oběd 1
Kaše krupicová, kompot ovocný (A: 01,01a,07,51)
Oběd 2
Staročeské kuřecí stehno, Brambory (A: 01,03,10)
Nápoj
Čaj se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Čtvrtek 28. 2. 2019
Polévka
Polévka vývar s vaječným kapáním (A: 01,03,09)
Oběd 1
Hrachová kaše, uzenina, Chléb (A: 01,51)
Oběd 2
Bramborové halušky se zelím a anglickou slaninou (A: 01,51)
Nápoj
Voda se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Pátek 1. 3. 2019
Polévka
Luštěninová polévka (A: 09)
Oběd 1
Hovězí tokán, Houskové knedlíky (A: 01,01a,03,51)
Oběd 2
Sekaná pečeně, Bramborová kaše (A: 01,01a,03,07,51)
Nápoj
Čaj dobré ráno, Mléko (A: 07)

Pondělí 4. 3. 2019
Polévka
Jarní zeleninová polévka (A: 07)
Oběd 1
Rybí filé po Japonsku s mandarinkou, Bramborová kaše (A: 04,07)
Oběd 2
Špenát dušený, vejce vařené, těstovinové špecle (A: 01,03,07,51)
Nápoj
Čaj s citrónem, Mléko ochucené (A: 07)

Úterý 5. 3. 2019
Polévka
Bramborová polévka s hřibem (A: 01,01d,54)
Oběd 1
Kuřecí stehno pečené na bylinkách, Rýže dušená (A: 01,09,51)
Oběd 2
Celerový salát s tuňákem, rajčaty a kuskusem (A: 01,04,09,10,51)
Nápoj
Čaj, Mléko s medem (A: 07)

Středa 6. 3. 2019
Polévka
Polévka čočková s uzeninou (A: 01,51)
Oběd 1
Bramborové šišky s mákem (A: 01,01a,03,07,12,51)
Oběd 2
Bulgurové rizoto se zeleninou, salátový bar (A: 01,01g,07,09,51)
Nápoj
Čaj, Mléko (A: 07)

Čtvrtek 7. 3. 2019
Polévka
Brokolicová (A: 01,07,51)
Oběd 1
Bramborový guláš, Chléb (A: 01,07,51)
Oběd 2
Kotlety pečené s jablky, Brambory
Nápoj
Čaj, Mléko ochucené (A: 07)

Pátek 8. 3. 2019
Polévka
Rajská polévka s ovesnými vločkami (A: 01,01d,07,51,54)
Oběd 1
Segedínský guláš, Houskové knedlíky (A: 01,01a,03,07,51)
Oběd 2
Nudle s tvarohem (A: 01,07)
Nápoj
Ovocný sirup, Mléko (A: 07)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.