Jídelní lístek

Pondělí 18. 3. 2019
Polévka
Polévka vývar s drobením (A: 01,01a,03,51)
Oběd 1
Rybí filé zapečené se zeleninou, bramborové špecle (A: 01,03,04)
Oběd 2
Vepřové v kapustě, Brambory (A: 01,51)
Nápoj
Čaj se sirupem, mléko ochucené (A: 07)

Úterý 19. 3. 2019
Polévka
Cizrnová polévka (A: 01,09,51)
Oběd 1
Kure po zahradnicku, Bulgur (A: 01,01g,07,51)
Oběd 2
Starostova vepřová játra, Rýže dušená (A: 01,06,51)
Nápoj
Čaj, mléko s medem (A: 07)

Středa 20. 3. 2019
Polévka
Polévka kapustová (A: 01,51)
Oběd 1
Kaše rýžová (A: 07)
Oběd 2
Brokolice zapečená ve šlehačce snivou (A: 03,07)
Nápoj
Čaj, mléko ochucené (A: 07)

Čtvrtek 21. 3. 2019
Polévka
Hovězí vývar s celestinskými nudlemi (A: 01,03,07,51)
Oběd 1
Fazolový guláš s uzeninou, chléb (A: 01,51)
Oběd 2
Francouzské brambory s uzeninou (A: 03,07)
Nápoj
Čaj se sirupem, mléko ochucené (A: 07)

Pátek 22. 3. 2019
Polévka
Hráškový krém (A: 01,07,51)
Oběd 1
Kure na paprice, Houskové knedlíky (A: 01,01a,03,07,51)
Oběd 2
Kroupový pilav zapečený se sýrem, okurka sterilovaná (A: 01,07,53)
Nápoj
Mošt, mléko (A: 07)

Pondělí 25. 3. 2019
Polévka
Polévka slepicí s nudlemi (A: 01,03,07,09)
Oběd 1
Rybí filé smažené, Bramborová kaše, salátový bar (A: 01,03,04,07,51)
Oběd 2
Drůbeží játra kantonská, Rýže dušená (A: 01,06,09,51)
Nápoj
Čaj, Mléko (A: 07)

Úterý 26. 3. 2019
Polévka Špenátová polévka (A: 01,07,51)
Oběd 1
Kuřecí maso se zeleninou a kuskusem, Barevná těstovina (A: 01,03,06,51)
Oběd 2
Kuskusový salát se zeleninou a tuňákem (A: 01,04,09,51)
Nápoj
Čaj se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Středa 27. 3. 2019
Polévka
Maďarská rybí polévka (A: 04,06,57)
Oběd 1
Makový závin (A: 01,03,07,51)
Oběd 2
Vepřové kostky na žampionech, Brambory (A: 01,06,51)
Nápoj
Čaj se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Čtvrtek 28. 3. 2019
Polévka
Hovězí vývar s těstovinou (A: 01,03,07,51)
Oběd 1
Čočka na kyselo, Vejce vařené, Chléb (A: 01,03,51)
Oběd 2
Bulgurové rizoto s kuřecím masem (A: 01,01g,07,09,51)
Nápoj
Voda se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Pátek 29. 3. 2019
Polévka Fazolová z Řecka (A: 01)
Oběd 1
Vepřové čufty v rajské omáčce, Houskové knedlíky (A:01,01a,03,07,51)
Oběd 2
Krutí prso na slanině, Rýže dušená (A: 01)
Nápoj
Čaj se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Pondělí 1. 4. 2019
Polévka
Polévka vývar s krupicovými nočky (A: 01,01a,03,09,51)
Oběd 1
Pečené rybí filé, Brambory (A: 01,04,07,09,12,51)
Oběd 2
Kuřecí soté s kukuřicí, Rýže dušená (A: 01,07,10,51)
Nápoj
Čaj se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Úterý 2. 4. 2019
Polévka
Polévka pórková (A: 01,07,51)
Oběd 1
Vepřové na houbách, Bramborové gnocchi (A: 01,06,51)
Oběd 2
Zapečený květák s kukuřicí, kuřecím masem a bramborem (A: 03,07)
Nápoj
Čaj se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Středa 3. 4. 2019
Polévka
Čočková polévka s kroupami (A: 01,07,09,53)
Oběd 1
Kaše rýžová s grankem, ovocný kompot (A: 07)
Oběd 2
Kuřecí stehno pečené na kysaném zelí, Bramborové knedlíky (A: 01,03,07,09)
Nápoj
Mošt, Mléko ochucené (A: 07)

Čtvrtek 4. 4. 2019
Polévka
Polévka drůbková s nudlemi (A: 01,03,07,09)
Oběd 1
Hrachová kaše, opečený špekáček, chléb (A: 01,06,51)
Oběd 2
Těstovinový salát s kuřecím masem (A: 01,03,06,07,09)
Nápoj
Čaj se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Pátek 5. 4. 2019
Polévka
Frankfurtská polévka zeleninová (A: 01,07,51)
Oběd 1
Hovězí guláš, Houskové knedlíky (A: 01,01a,03,51)
Oběd 2
Vepřové v kapustě, Brambory (A: 01,51)
Nápoj
Voda se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.