Jídelní lístek

Pondělí 17. 6. 2019
Polévka
Polévka špenátová (A: 01,07,51)
Oběd 1
Rybí filé po Japonsku, Brambory (A: 04,07)
Oběd 2
Kuskusový nákyp s ovocem (A: 01,07,51)
Nápoj
Ovocný sirup, Mléko ochucené (A: 07)

Úterý 18. 6. 2019
Polévka
Pohanková polévka se zeleninou (A: 01,09)
Oběd 1
Čočka na kyselo, Vejce vařené, Chléb (A: 01,03,51)
Oběd 2
Kuřecí soté s kukuřicí, Rýže dušená (A: 01,07,10,51)
Nápoj
Ovocný sirup, Mléko ochucené (A: 07)

Středa 19. 6. 2019
Polévka
Polévka vývar s těstovinami (A: 01,03,09)
Oběd 1 D
Dukátové buchtičky s krémem (A: 01,03,07,51)
Oběd 2
Kuřecí stehno pečené s jablky, Brambory (A: 01,51)
Nápoj
Voda se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Čtvrtek 20. 6. 2019
Polévka
Maďarská rybí polévka (A: 01,04,51)
Oběd 1
Bulgurové rizoto s vepřovým masem sypané sýrem (A:01,01g,07,09,51)
Oběd 2
Rajská omáčka, sekaná, houskový knedlík (A: 01,03,07,09,51)
Nápoj
Ovocný sirup, Mléko ochucené (A: 07)

Pátek 21. 6. 2019
Polévka
Cizrnová polévka (A: 01,51)
Oběd 1
Kure na paprice, Těstoviny (A: 01,03,07,51)
Oběd 2
Těstovinový salát s tuňákem (A: 01,03,04,07,09)
Nápoj
Ovocný sirup, Mléko ochucené (A: 07)

Pondělí 24. 6. 2019
Polévka
Polévka vývar s těstovinami (A: 01,03,09)
Oběd 1
Zapečené těstoviny s uzeninou (A: 01,03,06,07)
Nápoj
Ovocný sirup, Mléko (A: 07)

Úterý 25. 6. 2019
Polévka
Polévka rajská (A: 01,03,51)
Oběd 1
Smažený vepřový řízek, Bramborová kaše (A: 01,03,07,51)
Nápoj
Ovocný sirup, Mléko (A: 07)

Středa 26. 6. 2019
ŘEDITELSKÉ VOLNO – NEVAŘÍME

Čtvrtek 27. 6. 2019
ŘEDITELSKÉ VOLNO – NEVAŘÍME

Pátek 28. 6. 2019
ŘEDITELSKÉ VOLNO – NEVAŘÍME

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.