Jídelní lístek

Pondělí 21.10.2024
Polévka
Kmínová s vejcem (A: 01,03,09)
Oběd 1
Rybí filé na zelenině, vařené brambory, ovoce (A: 01,04)
Oběd 2
Fazolové lusky na smetaně, vejce, vařené brambory, ovoce (A: 01,07)

Úterý 22.10.2024
Polévka
Cizrnová se zeleninou (A: 01,09)
Oběd 1
Námořnické maso, těstoviny (A: 01)
Oběd 2
Kantonská játra, vařené brambory (A: 01,09)

Středa 23.10.2024
Polévka
Frankfurtská (A: 01,09)
Oběd 1
Labužnické kuře, bulgur (smetana, cibule, žampiony) (A: 01,07,09)
Oběd 2
Jogurtové šišky s lesním ovocem a zakysanou smetanou (A: 01,07)

Čtvrtek 24.10.2024
Polévka
Vývar s celestýnskými nudlemi (A: 01,09)
Oběd 1
Čínské vepřové Švej ču žou (pórek, zelí, kapie), dušená rýže (A: 01,06,09)
Oběd 2
Lečo s vejci a klobáskou, chléb (A: 01,03)

Pátek 25.10.2024
Polévka
Bramboračka (A: 01,09)
Oběd 1
Kuřecí řízek v kukuřičné strouhance, vařené brambory s petrželkou, salátový bar (A: 01,03)
Oběd 2
Čočkový salát se zeleninou a balkánským sýrem (A: 01,07,09)

Pondělí 4.11.2024
Polévka
HALLOWEEN: Polévka z vydlabaného mozečku čarodějnice s červíky (Dýňová s luštěninovými nudličky) (A: 01,07,09)
Oběd 1
HALLOWEEN: Prstíky zlobivého skřítka Dobbyho, rozdupané brambůrky (Rybí prsty, šťouchané brambory) (A: 01,03,04,07)
Oběd 2
HALLOWEEN: Hadí ocásky v krvavé omáčce se slizem (Špagety s rajčatovou omáčkou, sýr) (A: 01,07)

Úterý 5.11.2024
Polévka
Kapustová (A: 01,09)
Oběd 1
Kuřecí čína, dušená rýže (A: 01,06,09)
Oběd 2
Luštěninový salát se zeleninou a vejcem, pečivo (A: 01,03,09)

Středa 6.11.2024
Polévka
Polévka z červené čočky (A: 01,09)
Oběd 1
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (A: 01,03,07)
Oběd 2
Americká kotleta, vařené brambory (A: 01,10)

Čtvrtek 7.11.2024
Polévka
Francouzská (A: 01,09)
Oběd 1
Vepřové maso v mrkvi, vařené brambory, salátový bar (A: 01)
Oběd 2
Pečené kuře, dušená rýže, salátový bar (A: 01)

Pátek 8.11.2024
Polévka
Zelňačka (A: 01)
Oběd 1
Hovězí guláš, kynutý knedlík (A: 01,03)
Oběd 2
Celozrnný těstovinový salát s pečeným lososem a zeleninou, medovo-hořčičný dresing (A: 01,04,07)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.