Jídelní lístek

Pondělí 9. 12. 2019
Polévka
Polévka vločková s brambory a zeleninou (A: 01,01d,54)
Oběd 1
Rybího filé se žampióny, Bramborová kaše (A: 01,03,04,07,51)
Oběd 2
Kapustové karbanátky, Bramborová kaše (A: 01,03,07,51)

Úterý 10. 12. 2019
Polévka
Kuřecí polévka s květákem (A: 09)
Oběd 1
Čočka na kyselo, Vejce vařené, Chléb (A: 01,03,51)
Oběd 2
Hovězí pečeně znojemská, Rýže dušená (A: 01,51)

Středa 11. 12. 2019
Polévka
Polévka ruský boršč (A: 01,07,09,51)
Kaše krupicová sypaná kakaem (A: 01,01a,07,51)
Oběd 1
Vepřový kovářský steak, Brambory (A: 01,03,07,09,12,13,51)
Oběd 2

Čtvrtek 12. 12. 2019
Polévka
Pohanková polévka se zeleninou (A: 01,09)
Oběd 1
Těstoviny fantasio (A: 01,01a,07,12)
Oběd 2
Sváteční krabí salát, Pečivo (A: 01,04,07,09)

Pátek 13. 12. 2019
Polévka
Fazolový krém (A: 01,07,51)
Oběd 1
Vepřový guláš, Houskové knedlíky (A: 01,01a,03,51)
Oběd 2
Omáčka koprová, Vejce vařené, Houskové knedlíky (A: 01,01a,03,06,07,09,51)

Pondělí 16. 12. 2019
Polévka
Polévka rajská s těstovinou (A: 01,03,51)
Oběd 1
Rybí filé na bylinkách na česneku, Bramborová kaše (A: 04,06,07,57)
Oběd 2
Starostovy vepřové játra, Rýže dušená (A: 01,06,51)

Úterý 17. 12. 2019
Polévka
Polévka drůbková jemná s nudlemi (A: 01,03,07,09,51)
Oběd 1
Hrachová kaše, Opečený špekáček, Chléb, Okurka sterilovaná (A: 01,06,51)
Oběd 2
Kuře po zahradnicku, Brambory (A: 01,07,51)

Středa 18. 12. 2019
Polévka
Polévka masová krémová (A: 01,07,09,51)
Oběd 1
Domácí buchty plněné povidly (A: 01,01a,03,07,51)
Oběd 2
Kuřecí špíz, Brambory

Čtvrtek 19. 12. 2019
Polévka
Polévka čočková (A: 01,51)
Oběd 1
Holandský řízek, Bramborová kaše (A: 01,03,07,51)
Oběd 2
Bramborové halušky se zelím a anglickou slaninou (A: 01,51)

Pátek 20. 12. 2019
Polévka
Polévka rybí s houskou (A: 01,04,07,09,51)
Oběd 1
Veprové na pepri, Rýže dušená (A: 01,51)
Oběd 2
Smažený vepřový řízek, Brambory (A: 01,03,07,51)

Pondělí 6. 1. 2020
Polévka
Luštěninová polévka (A: 09)
Oběd 1
Rybí filé v zakysané smetaně se sýrem, Brambory (A: 04,07)
Oběd 2
Brokolicová poezie (A: 03,07)

Úterý 7. 1. 2020
Polévka
Bramborová polévka se zeleninou (A: 01,01d,54)
Oběd 1
Fazolový guláš, Chléb (A: 01,51)
Oběd 2
Kure na bylinkách, Bramborové špecle (A: 01,03,07)

Středa 8. 1. 2020
Polévka
Šumavská zelňačka (A: 01,03,51)
Oběd 1
Nudle s mákem (A: 01,07)
Oběd 2
Americká vepřová kotleta , Brambory (A: 01,10,51)

Čtvrtek 9. 1. 2020
Polévka
Polévka kapustová (A: 01,51)
Oběd 1
Boloňské těstoviny se sýrem (A: 01,01a,07,12)
Oběd 2
Zapečené brambory s kuřecím masem a smetanou (A: 01,03,06,07)

Pátek 10. 1. 2020
Polévka
Fazolová polévka s kysaným zelím (A: 01,07,51)
Oběd 1
Vepřové výpečky, Špenát dušený, Bramborový knedlík (A: 01,03,06,07,12,51,57)
Oběd 2
Zapečené těstoviny s uzeninou (A: 01,03,06,07)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.