Jídelní lístek

Pondělí 2. 3. 2020
Polévka
Polévka česneková (A: 03)
Oběd 1
Tilapie pečená s rajčaty, Brambory (A: 01,03,04,06,07)
Oběd 2
Starostova vepřová játra, Rýže dušená (A: 01,06,51)

Úterý 3. 3. 2020
Polévka
Polévka slepicí s těstovinou (A: 07,09)
Oběd 1
Bramborový guláš s fazolemi a uzeninou, Chléb (A: 01,06,51)
Oběd 2
Kuře pečené na medu, Brambory (A: 01,51)

Středa 4. 3. 2020
Polévka
Polévka gulášová (A: 01,51)
Oběd 1
Kaše krupicová (A: 01,01a,07,51)
Oběd 2
Bramborové halušky se zelím a anglickou slaninou (A: 01,51)

Čtvrtek 5. 3. 2020
Polévka
Polévka z červené čočky a zeleniny (A: 01,01d,09,54)
Oběd 1
Holandský řízek, Bramborová kaše (A: 01,03,07,51)
Oběd 2
Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou (A: 01,03,06,07,09)

Pátek 6. 3. 2020
Polévka
Fazolová jarní polévka (A: 01,09,51)
Oběd 1
Rajská omáčka, sekaná, Houskové knedlíky (A: 01,01a,03,06,07,09,51,57)
Oběd 2
kuřecí prsa zapečená s broskví a sýrem, Brambory (A: 01,03,07,51)

Pondělí 9. 3. 2020
Polévka
Slovenská kyselica (A: 01,07,51)
Oběd 1
Rybí filé na česneku a pórku, Brambory (A: 01,04,07,51)
Oběd 2
Těstoviny s uzeným masem a se zelím (A: 01,03,07)

Úterý 10. 3. 2020
Polévka
Polévka kmínová s kapáním (A: 01,01a,03,07,09,51)
Oběd 1
Fazole na kyselo (vepřové maso, zelí) (A: 01,07,51)
Oběd 2
Tondovo kuře, Brambory (A: 09)

Středa 11. 3. 2020
Polévka
Polévka vývar s játrovými knedlíčky (A: 01,03,09)
Oběd 1
Domácí buchty plněné povidly (A: 01,01a,03,07,51)
Oběd 2
Kuřecí soté s kukuřicí, Rýže dušená (A: 01,07,10,51)

Čtvrtek 12. 3. 2020
Polévka
Brokolicová (A: 01,07,51)
Oběd 1
Těstoviny fantasio (A: 01,01a,07,12)
Oběd 2
Kuskusový salát s tuňákem a cizrnou (A: 01,04,09,12,51)

Pátek 13. 3. 2020
Polévka
Polévka rajská s těstovinou (A: 01,03,51)
Oběd 1
Špenát dušený, vepřové výpečky, Bramborový knedlík (A: 01,01a,03,07,12,51)
Oběd 2
Čočkový karbenátek, Brambory (A: 01,03)

Pondělí 16. 3. 2020
Polévka
Polévka cizrnová se sýrem (A: 07,09)
Oběd 1
Rybí filé smažené, Bramborová kaše (A: 01,03,04,07,51)
Oběd 2
Brokolice zapečená s bramborem a sýrem ve šlehačce (A: 01,03,07,51)

Úterý 17. 3. 2020
Polévka
Jarní zeleninová polévka (A: 07)
Oběd 1
Čočka na smetaně, Vejce vařené, Chléb (A: 01,03,07,51)
Oběd 2
Kuře na jablkách, Rýže dušená (A: 01,51)

Středa 18. 3. 2020
Polévka
Maďarská rybí polévka (A: 01,04,51)
Oběd 1
Bramborové šišky s mákem (A: 01,01a,03,07,12,51)
Oběd 2
Vepřový kovářský steak, Brambory (A: 01,03,07,09,12,13,51)

Čtvrtek 19. 3. 2020
Polévka
Polévka vývar s jáhly (A: 01,03,09)
Oběd 1
Boloňské špagety se sýrem (A: 01,01a,07,12)
Oběd 2
Šopský salát, Pečivo (A: 01,07)

Pátek 20. 3. 2020
Polévka
Polévka žampionová s krutony (A: 01,03,51)
Oběd 1
Vepřový tokán, Houskové knedlíky (A: 01,01a,03,06,51)
Oběd 2
Zapečené brambory s uzeným masem (A: 01,06,07)

Pondělí 23. 3. 2020
Polévka
Polévka čočková s brambory a zeleninou (A: 01,51)
Oběd 1
Aljašská treska ve vaječné omelete s opečeným bramborem (A: 04,07)
Oběd 2
Játra kantonská, Rýže dušená (A: 01,06,09,51)

Úterý 24. 3. 2020
Polévka
Polévka vývar s kapáním (A: 01,01a,03,09,51)
Oběd 1
Mexická pánev, Chléb (A: 01)
Oběd 2
Kuře na česneku, Rýže dušená (A: 01,51)

Středa 25. 3. 2020
Polévka
Kulajda (A: 01,03,07,09,51)
Oběd 1
Tác s ovocem (A: 01,01a,03,07,51)
Oběd 2
Kuřecí kung pao, čínské nudle (A: 01,03,06,07,09,51)

Čtvrtek 26. 3. 2020
Polévka
Polévka vývar s játrovým kapáním (A: 01,03,09)
Oběd 1
Zdravý karbenátek s masem a brokolicí, Kaše bramborová (A: 01,03,07,51)
Oběd 2
Těstovinový salát s fazolí a se šunkou (A: 01,03,07)

Pátek 27. 3. 2020
Polévka
Frankfurtská polévka zeleninová (A: 01,06,07,09,51)
Oběd 1
Omáčka koprová, Vejce vařené, Houskové knedlíky (A: 01,01a,03,06,07,09,51)
Oběd 2
Vepřové maso na majoránce, Brambory s cibulkou

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.