Jídelní lístek

Pondělí 23. 11. 2020
Polévka
Zeleninová polévka (A: 01,07,51)
Oběd 1
Rizoto z vepřového masa, Okurka sterilovaná (A: 07)

Úterý 24. 11. 2020
Polévka
Polévka slepičí s těstovinou (A: 07,09)
Oběd 1
Americká vepřová kotleta, Brambory (A: 01,10,51)

Středa 25. 11. 2020
Polévka
Luštěninová polévka (A: 09)
Oběd 1
Makový závin (A: 01,03,07,51)

Čtvrtek 26. 11. 2020
Polévka
Bramborová polévka se zeleninou (A: 01,01d,54)
Oběd 1
Rybí file smažené, Bramborová kaše (A: 01,03,04,07,51)

Pátek 27. 11. 2020
Polévka
Polévka rajská s těstovinou (A: 01,03,51)
Oběd 1
Vepřové maso na žampionech, Bramborové gnocchi (A: 01,03,06,08,09,61)

Pondělí 30. 11. 2020
Polévka
Polévka česneková s bramborem
Oběd 1
Rybí filé pečené na másle, Bramborová kaše (A: 01,04,07,51)

Úterý 1. 12. 2020
Polévka
Fazolová jarní polévka (A: 01,09,51)
Oběd 1
Bramborové halušky se zelím a anglickou slaninou (A: 01,51)

Středa 2. 12. 2020
Polévka
Maďarská gulášová (A: 01,51)
Oběd 1
Táč s ovocem (A: 01,01a,03,07,51)
Oběd 2
Kuřecí stehno pečené, Rýže dušená

Čtvrtek 3. 12. 2020
Polévka
Kuřecí polévka s těstovinou (A: 09)
Oběd 1
Hrachová kaše s cibulkou, opečený špekáček, Chléb (A: 01,07,51)

Pátek 4. 12. 2020
Polévka
Slovenská zelná polévka (A: 01,07,51)
Oběd 1
Smažený vepřový řízek, Brambory s cibulkou (A: 01,03,07,51)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.