Jídelní lístek

Pondělí 19. 4. 2021
Polévka
Hrstková polévka (A: 01,01g,57)
Oběd 1
Vepřové maso na žampionech, Rýže dušená (A: 03,06,08,09,61)

Úterý 20. 4. 2021
Polévka
Kuřecí polévka s kapáním (A: 09)
Oběd 1
Zapečené těstoviny s uzeninou (A: 01,03,06,07)

Středa 21. 4. 2021
Polévka
Rybí polévka s bramborem (A: 04,07)
Oběd 1
Makový závin (A: 01,03,07,51)
Oběd 2
Kuřecí stehno pečené, Bramborové gnocchi (A: 01,03,07,09)

Čtvrtek 22. 4. 2021
Polévka
Jarní zeleninová polévka s tarhoňou (A: 01,01g,07,09,51,57)
Oběd 1
Rybí filé na bylinkách, Bramborová kaše (A: 01,04,07,51)

Pátek 23. 4. 2021
Polévka
Polévka česneková s bramborem (A: 03)
Oběd 1
Vepřové výpečky, Dušené zelí, Bramborový knedlík (A: 01,01a,03,07,09,12,51)

Pondělí 26. 4. 2021
Polévka
Jarní zeleninová polévka s těstovinou (A: 01,01g,07,09,51,57)
Oběd 1
Kuřecí stehno po italsku, Brambory

Úterý 27. 4. 2021
Polévka
Kroupová uzená se zeleninou (A: 01,53)
Oběd 1
Omáčka koprová, Vejce vařené, Brambory (A: 01,03,06,07,09,51)

Středa 28. 4. 2021
Polévka
Polévka gulášová (A: 01,51)
Oběd 1
Jogurtové řezy s tvarohem (A: 01,07,51)
Oběd 2
Vepřová játra kantonská, Rýže dušená (A: 01,06,09,51)

Čtvrtek 29. 4. 2021
Polévka
Polévka celerová (A: 01,07,09,51)
Oběd 1
Chilli con carne, Chléb (A: 01,06)

Pátek 30. 4. 2021
Polévka
Vydatná rybí polévka (A: 04,06,09)
Oběd 1
Rajská omáčka, sekaná pečeně, Houskové knedlíky (A: 01,01a,03,07,09,51

Pondělí 3. 5. 2021
Polévka
Hráškový krém (A: 01,07,51)
Oběd 1
Hovězí znojemská, Rýže dušená (A: 01,51)

Úterý 4. 5. 2021
Polévka
Zeleninová polévka (A: 01,07,51)
Oběd 1
Bramborové halušky se zelím a anglickou slaninou (A: 01,51)

Středa 5. 5. 2021
Polévka
Polévka rajská s těstovinou (A: 01,03,51)
Oběd 1
Bramborové šišky s mákem (A: 01,01a,03,07,12,51)
Oběd 2
Kuřecí čína, Rýže dušená (A: 06,57)

Čtvrtek 6. 5. 2021
Polévka
Hovězí vývar s těstovinou (A: 01,03,07,51)
Oběd 1
Hrachová kaše, opečený špekáček, Okurka sterilovaná, Chléb (A: 01,51)

Pátek 7. 5. 2021
Polévka
Polévka květáková (A: 01,03,07,51)
Oběd 1
Rybí file smažené, Bramborová kaše (A: 01,03,04,07,51)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.