Jídelní lístek

Pondělí 20.6.2022
Polévka
Kmínová s noky (A: 01,03,09)
Oběd 1
Smažené rybí filé, barmborová kaše, ovoce (A: 01,03,07)
Oběd 2 zrušen

Úterý 21.6.2022
Polévka
Zeleninová s kuskusem (A: 01,09)
Oběd 1
Poděbradské maso(kořenová zelenina, hrášek), těstoviny, salát (A: 01)
Oběd 2
Zapečená brokolice, vařené brambory, salát (A: 01,03,07)

Středa 22.6.2022
Polévka
Masová s bramborem (A: 09)
Oběd 1
Rýžová kaše, kompot (A: 01,07)
Oběd 2
Lasagně po Italsku, kompot (A: 01,03,09)

Čtvrtek 23.6.2022
Polévka
Rajská s těstovinou (A: 01)
Oběd 1
Čočka na kyselo, vejce, chléb, kyselá okurka (A: 01,03,09)
Oběd 2
Americká kotleta, šťouchané brambory (A: 01)

Pátek 24.6.2022
Polévka
Fazolová (A: 01,09)
Oběd 1
Kuře na zelí, bramborový knedlík (A: 01,09)
Oběd 2
Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou (A: 01)

Pondělí 27.6.2022
Polévka
Pórková (A: 01,03,09)
Oběd 1
Krupičná kaše s kakaem (A: 01,07)

Úterý 28.6.2022
Jární polévka (A: 09)
Oběd 1
Hrachová kaše, párek, chléb, kyselá okurka (A: 01)

Středa 29.6.2022
Polévka
Polévka z červené čočky (A: 01,09)
Oběd 1
Kuřecí maso na zelenině, těstovina (A: 09)

Čtvrtek 30.6.2022
Polévka
Hráškový krém (A: 01)
Smažený věpřový řízek, vařené brambory (A: 01,03,07)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.