Jídelní lístek

Pondělí 19.2.2024
Polévka
Kmínová s vejcem (A: 01,03,09)
Oběd 1
Kovbojské fazole s masem, chléb (A: 01,09)
Oběd 2
Koprová omáčka, vařené vejce, vařené brambory (A: 01,03,07)

Úterý 20.2.2024
Polévka
Hrášková polévka s těstovinou (A: 09)
Oběd 1
Krůtí prsa na zelenině, vařené brambory (A: 01,09)
Oběd 2
Bulgur se zeleninou a tuňákem, dip (A: 01,04,07)

Středa 21.2.2024
Polévka
Masová krémová (A: 01,07,09)
Oběd 1
Pizza se šunkou a sýrem (A: 01,03,07)
Oběd 2
Krupicová kaše s kakaem (A: 01,07)

Čtvrtek 22.2.2024
Polévka
Jáhlová se zeleninou (A: 01,09)
Oběd 1
Živáňská masová směs, dušená rýže (A: 01)
Oběd 2
Chicci se slaninou a zeleninou (A: 01)

Pátek 23.2.2024
Polévka
Vývar se zeleninou a sýrovými nočky (A: 01,07,09)
Oběd 1
Segedínský guláš, knedlík (A: 01,07)
Oběd 2
Cizrnový salát se sýrem Feta, pečivo (A: 01,07)

Pondělí 26.2.2024
Polévka
Pohanková se zeleninou (A: 09)
Oběd 1
Rybí filé s kukuřičnou krustou, šťouchané brambory, ovoce (A: 04)
Oběd 2
Těstoviny s bazalkovým pestem, sušenými rajčaty a sýrem (A: 01,07)

Úterý 27.2.2024
Polévka
Čočková (A: 01,09)
Oběd 1
Vepřové maso v kapustě, vařené brambory (A: 01)
Oběd 2
Zapečené brambory s uzeninou, kyselý okurek (A: 01,03,07)

Středa 28.2.2024
Polévka
Zelná polévka s klobáskou (A: 01,09)
Oběd 1
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (A: 03,07)
Oběd 2
Těstovinový salát s čočkou Beluga a kořenovou zeleninou (A: 01,09)

Čtvrtek 29.2.2024
Polévka
Bramborová (A: 09)
Oběd 1
Kuřecí čína, dušená rýže (A: 01,09)
Oběd 2
Hrachová kaše, párek, chléb (A: 01)

Pátek 1.3.2024
Polévka
Zahradnická polévka (A: 01,09)
Oběd 1
Vepřové výpečky, zelí z červené řepy, bramborový knedlík (A: 01,07)
Oběd 2
Játra na cibulce, vařené brambory (A: 01)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.