Jídelní lístek

Pondělí 20.3.2023
Polévka
Slepičí vývar s nudlemi (A: 01,09)
Oběd 1
Rybí filé na bylinkách, vařené brambory (A: 04)
Oběd 2
Chicce s růžičkovou kapustou, slaninou a sýrem (A: 01,07)

Úterý 21.3.2023
Polévka
Polévka z míchaných luštěnin (A: 01,09)
Oběd 1
Krůtí ragů, těstovina
Oběd 2
Vepřový pilaf s hráškem a mandlemi (A: 01,08)

Středa 22.3.2023
Polévka
Gulášová (A: 01,09)
Oběd 1
Krupicová kaše s kakaem, kompot – PŘÁNÍ ŽÁKŮ 8.A (A: 01,07)
Oběd 2
Penne se sýrovou omáčkou a kuřecím masem (A: 01,07)

Čtvrtek 23.3.2023
Polévka
Celerová (A: 09)
Oběd 1
Vepřové nudličky na žampionech, dušená rýže (A: 01)
Oběd 2
Zeleninový salát s mozzarelou, olivami a bazalkovým pestem, pečivo (A: 01,07)

Pátek 24.3.2023
Polévka
Vývar s rýží a hráškem (A: 09)
Oběd 1
Segedínský guláš, kynutý knedlík (A: 01,03,07)
Oběd 2
Pečené kuřecí stehno, dušená rýže

Pondělí 27.3.2023
Polévka
Polévka písmenková (A: 01,09)
Oběd 1
Zadělávaný hrášek, vejce, vařené brambory, ovoce (A: 01,03,07)
Oběd 2
Rybí prsty, vařené brambory, ovoce (A: 01,03)

Úterý 28.3.2023
Polévka
Kapustová
Oběd 1
Bramborový guláš, chléb (A: 01)

Středa 29.3.2023
Polévka
Čočková (A: 01,09)
Oběd 1
Kuře na bylinkách, dušená rýže, kompot
Oběd 2
Rýžový nákyp s ovocem, kompot (A: 01,07)

Čtvrtek 30.3.2023
Polévka
Francouzská (A: 01,09)
Oběd 1
Námořnické maso, těstovina (A: 01)
Oběd 2
Čočkový salát se zeleninou a balkánským sýrem, pečivo (A: 01,07)

Pátek 31.3.2023
Polévka
Kmínová s vejci (A: 03,09)
Oběd 1
Vepřové výpečky, špenát, bramborový knedlík – PŘÁNÍ ŽÁKŮ 4.B
Oběd 2
Kuřecí játra na cibulce, vařené brambory (A: 01)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.