Jídelní lístek

Pondělí 15. 4. 2019
Polévka
Polévka krupicová s vejcem (A: 01,01a,03,09,51)
Oběd 1
Karbanátek z rybího filé – pečený, Bramborová kaše (A: 01,03,04,07,51)
Oběd 2
Kari rizoto s kapustou (A: 01,01a)
Nápoj
Ovocný sirup, Mléko ochucené (A: 07)

Úterý 16. 4. 2019
Polévka
Polévka vývar s játrovou rýží (A: 01,03,09)
Oběd 1
Chilli con carne, Chléb (A: 01,06)
Oběd 2
Lečo s vejci a uzeninou, pečivo (A: 01,03,06)
Nápoj
Mošt, mléko ochucené (A: 07)

Středa 17. 4. 2019
Polévka
Polévka slovenská kapustnica (A: 01,06,07,51)
Oběd 1
Bramborové šišky s makem (A: 01,01a,03,07,12,51)
Oběd 2
Kuřecí stehna pečená po Staročešku, brambory (A: 01)
Nápoj
Ledový Čaj, Mléko ochucené (A: 07)

Čtvrtek 18. 4. 2019
PRÁZDNINY – NEVARÍME

Pátek 19. 4. 2019
VELKÝ PÁTEK – NEVARÍME

Pondělí 22. 4. 2019
VELIKONOCNÍ PONDĚLÍ – NEVARÍME

Úterý 23. 4. 2019
Polévka
Polévka cibulová (A: 01,51)
Oběd 1
kuřecí stehno pečené, Rýže dušená, salátový bar (A: 01,03,07,09)
Oběd 2
Bramborové halušky se zelím a anglickou slaninou (A: 01,51)
Nápoj
Ovocný sirup, mléko ochucené (A: 07)

Středa 24. 4. 2019
Polévka
Rybí polévka (A: 01,03,04,07)
Oběd 1
Zapečené těstoviny s tvarohem (A: 01,03,07)
Oběd 2
Vepřové maso na kmínu, Brambory
Nápoj
Ovocný sirup, mléko ochucené (A: 07)

Čtvrtek 25. 4. 2019
Polévka
Bramborová polévka se zeleninou (A: 01,57)
Oběd 1
Fazolový guláš s kuřecím masem, pečivo (A: 01,51)
Oběd 2
těstoviny se zeleninou a sýrem (A: 01,03,07)
Nápoj
Čaj se sirupem, mléko ochucené (A: 07)

Pátek 26. 4. 2019
Polévka
Fazolová jarní polévka (A: 01,09,51)
Oběd 1
Poděbradské maso, těstoviny (A: 01,03,07,09,51)
Oběd 2
Francouzské brambory, salátový bar (A: 03,07)
Nápoj
Mošt, mléko ochucené (A: 07)

Pondělí 29. 4. 2019
Polévka
Italská tomatová polévka (A: 01,51)
Oběd 1
Rybí filé na másle, Bramborová kaše (A: 01,03,04,07,51)
Oběd 2
Kuskusový nákyp s ovocem (A: 01,07,51)
Nápoj
Voda se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Úterý 30. 4. 2019
Polévka
Polévka česneková s jáhly (A: 03)
Oběd 1
Rizoto z vepřového masa, sýr (A: 07)
Oběd 2
Květák zapečený s bramborem a sýrem (A: 01,03,07,51)
Nápoj
Voda se sirupem, Mléko ochucené (A: 07)

Středa 1. 5. 2019
Oběd 1
STÁTNÍ SVÁTEK NEVARÍME

Čtvrtek
2. 5. 2019
Polévka
Pohanková polévka se zeleninou (A: 01,09)
Oběd 1
Čočka na smetaně, Vejce vařené, Chléb (A: 01,03,07,51)
Oběd 2
Těstoviny po Lotrinsku (A: 01,03,07)
Nápoj
Ovocný sirup, Mléko ochucené (A: 07)

Pátek 3. 5. 2019
Polévka Špenátová polévka (A: 01,07,51)
Oběd 1
Vepřové výpečky, dušené zelí, Bramborové knedlíky (A: 01,03,51)
Oběd 2
Drůbeží játra na slanině, bramborové gnocchi (A: 01)
Nápoj
Ovocný sirup, Mléko ochucené (A: 07)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.