Jídelní lístek

Pondělí 15.4.2024
Polévka
Jarní s těstovinou (A: 01,09)
Oběd 1
Hrachová kaše, párek, chléb, ovoce (A: 01)
Oběd 2
Tarhoňa s pečenou zeleninou a balkánským sýrem (řepa,mrkev,celer,cibule) (A: 01,07,09)

Úterý 16.4.2024
Polévka
Bramborová (A: 01,09)
Oběd 1
Kuřecí čína, dušená rýže (A: 01,06,09)

Středa 17.4.2024
Polévka
Krupicová s vejcem (A: 01,03,09)
Oběd 1
Boloňské špagety se sýrem (A: 01,07)
Oběd 2
Španělská omeleta s uzeninou (A: 01,03,07)

Čtvrtek 18.4.2024
Polévka
Zeleninová s bulgurem (A: 01,09)
Oběd 1
Živáňská masová směs, vařené brambory (A: 01)
Oběd 2
Bramborové noky se špenátem, smetanou a kuřecím masem (A: 01,07)

Pátek 19.4.2024
Polévka
Fazolová (A: 01,09)
Oběd 1
Vepřový vrabec, zelí, bramborový knedlík (A: 01,03,07)
Oběd 2
Nudle s mákem (A: 01,07)

Pondělí 22.4.2024
Polévka
Polévka s ovesnými vločkami (A: 01,09)
Oběd 1
Bramborový guláš, chléb, ovoce (A: 01)
Oběd 2
Těstoviny s bazalkou, sušenými rajčaty a mozzarelou (A: 01,07)

Úterý 23.4.2024
Polévka
Čočková (A: 01,09)
Oběd 1
Vepřové maso se zeleninou, vařené brambory (A: 01,09)
Oběd 2
Lečo s klobáskou, chléb (A: 01,03)

Středa 24.4.2024
Polévka
Frankfurtská (A: 01,09)
Oběd 1
Honzovy buchty s povidly (A: 01,03,07)
Oběd 2
Vepřové maso v kapustě, vařené brambory (A: 01)

Čtvrtek 25.4.2024
Polévka
Hrášková s písmenky (A: 01,09)
Oběd 1
Srbské rizoto se sýrem, salátový bar (A: 01,07)
Oběd 2
Starostovy játra, vařené brambory, salátový baroběd 2

Pátek 26.4.2024
Polévka
Vývar s bylinkovými noky (A: 01,03,07,09)
Oběd 1
Vepřové maso na smetaně, knedlík (A: 01,03,07)
Oběd 2
Zeleninový salát s tuňákem a vejcem, pečivo (A: 01,03,04,07)

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, § 8 odstavec 10)

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergen. složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud tak není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergie mohou vyvolat téměř všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.

Značení alergenu je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníku. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo jeho zákonný zástupce, uhlídat sám. Školní jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmu. Školní jídelna zajišťuje stravování dle (podle jednotlivých věkových kategorií) výživových norem a požadavku.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen – viz níže uvedený číselný seznam legislativně stanovených alergenu. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmu ve školní jídelně.